Zonnepark Transberg succesvol gefinancierd
De ZonneDelen voor Zonnepark Transberg zijn op 15 mei uitgegeven. Alle opgewerkte zonne-energie die is opgewekt vanaf dan telt mee voor de ZonneRente.
Vrijblijvend voorinschrijven voor een volgend zonne-energieproject? Klik op de gele button en de voorinschrijving is in 60 seconden geregeld!
OVER ZONNEPARK TRANSBERG
De voormalige stortplaats Transberg in Dordrecht is omgebouwd tot zonnepark. Investeer nu in het duurzame energieproject. Het zonnepark produceert al sinds april 2019 zonne-energie, dus als ZonneDeler profiteer je direct!
Van stortplaats naar zonnepark
Transberg fungeerde tot de jaren 80 als stortplaats voor Rotterdams huisvuil. De voormalige stort werd tussen 2004 en 2007 gesaneerd. Het huishoudelijke en industriële afval werd afgedekt met folie, een waterdichte kleilaag en een halve meter schoon zand. Transberg werd een weiland met peilbuizen om de ondergrond en het grondwater te kunnen controleren. Een damwand en drainagesysteem gaan verspreiding van vervuiling tegen.
Opwaarderen grond
Het verontreinigde terrein leek weinig waarde meer te hebben, tot bedacht werd dat het een aantrekkelijke plek was voor een zonnepark. Op deze manier krijgt de grond een dubbele functie en wordt het optimaal gebruikt.
Schapenbegrazing
Ruim zeven maanden per jaar lopen er meer dan 100 schapen rond in het zonnepark in Dordrecht. De eigenaren van de schapen zijn de buren van het zonnepark. Zij mogen elk jaar de grond onder de panelen gebruiken, de schapen zijn op hun beurt weer een verrijking voor het zonnepark. De afstand tussen de rijen, de hoeken en hoogte van de zonnepanelen, zorgen voor genoeg ruimte voor schapenbegrazing. De schapen functioneren als natuurlijke grasmaaiers. De panelen zijn geheel "schaap vriendelijk". Bij warm weer vinden de schapen het lekker om onder de panelen in de schaduw te zitten. Bij regen gebruiken zij de panelen als schuilplaats. De panelen en het hekwerk zijn voor de schapen ook ideaal om even tegen aan te schuren.
Natuurontwikkeling
Door periodieke begrazing met schapen kan er “ruigte” ontstaan waarbij bloemen de kans krijgen zaad te vormen en weer uit te zaaien. Zo ontstaat er een grotere soortenrijkdom, waardoor het zonnepark een aantrekkelijk leefgebied wordt voor insecten zoals bijvoorbeeld de wilde bij. Er staan op Zonnepark Transberg verschillende bijenhotels. Op deze manier kan er in het zonnepark naast de productie van zonne-energie ook natuurontwikkeling plaatsvinden.
PV-INSTALLATIE
Zonnepark Transberg bestaat uit maar liefst 21.560 zonnepanelen en heeft een vermogen van 7,5 MWp. Per jaar zal het PV-systeem naar verwachting 7.032.150 kWh zonnestroom produceren. Dat is genoeg voor het elektriciteitsverbruik van meer dan 2.300 huishoudens!
HOE WERKT HET?
HOE KAN IK MEEDOEN?
Iedereen kan mee investeren in het zonnepark. Je kunt één of meer ZonneDelen t.w.v. 25 euro kopen. Met een ZonneDeel profiteer je direct van de - in het zonnepark opgewekte - duurzame energie. Net zoals bij een zonnepaneel op je eigen dak beweegt het rendement van je ZonneDeel mee met de stroomprijs en de hoeveelheid opgewekte zonne-energie.
Als het project start kun je meedoen door aan de rechterzijde (op mobiel/tablet: onderaan) van deze pagina te klikken op het bedrag dat je wilt investeren. Wil je een bedrag boven de 500,- euro investeren dan verschijnt een korte investeerderstoets.
Vervolgens word je om een aantal gegevens gevraagd. Aan de hand van deze gegevens stellen we een overeenkomst op. Daarna volgt de betaling die via iDEAL gedaan moet worden, dus vergeet je pinpas en Identifier niet.
Je kunt gerust investeren, want het geld wordt gestort naar een stichting derdengeldenrekening van betalingspartner Buckaroo. Gaat het project niet door? Dan krijg je de inleg weer netjes terug!
Let op: De projectdocumentatie (informatiebrochure, informatie memorandum, achterstellingsovereenkomst en AFM document) staat bovenaan de projectpagina onder het kopje 'documentatie'.
Timelapse video van de bouw van Zonnepark Transberg: